Wino z dzikiej róży

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 37302
Wino z dzikiej róży
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 kg dzikiej róży
  • 10 l wody
  • 3 kg cukru
  • drożdże typu Tokaj

Opis przygotowania:

Owoce dzikiej róży dobrze umyć i wymoczyć w wodzie około 10 minut, następnie rozetrzeć je, lub zmielić przez maszynkę do mięsa, przetrzeć przez sitko, wszystko włożyć do dużego słoja albo butli na wino i dodać cukier i drożdże. Całość pozostawić przez ok. 6 tygodni. Po tym okresie zlać wino dobrze je filtrując (gaza, sitko) do butelek.

Komentarze (5)

Ja zbieram różę świeżąod połowy września i wcale jej nie mrożę,nie ma takiej potrzeby,oczyszczoną i umyta zparzam w wodzie z cukrem 5-7minut wystudzona wkładam do słoja , drożdże resztę wody i cukru,kwasek cytr.i nastawiam z rurką fermentacyjną.Róża opadnie,ok.6 tyg.zlewam,i powtarzam jeszcze zlewanie 2 razyobserwując jego klarowanie.

Przepis:10 kg róży świeżej,25 l.wody przegotowanej,60 g kwasku cytr.2 op.pożywki,2 op.drożdży winiarskich Tokaj,10,5 kg cukru(7.5 kg na pierwszy nastaw) 3.5 kg po pierwszym zlaniu rozpuścić w winie i dodac,po około 6 tyg.drugie zlanie po około 3 tyg.,i trzecie po okoł 2-2.5 tyg.(juz w butelik) powinno być juz dość klarowne.Smacznego.

gąsior 45l do niego 6kg dzikiej rózy umyta i usunięte szypułki i ogonki drozdze szlachetne burgund kupione w instytucie rornictwa i porcja pozywki cukier 4kg po 3 dniach 3kg cukru i rurka fermentacyjna po7 dniach jeszcze 2kg cukru i dopełniam wodą mozliwie do pełna zostawić luz na pianę .woda przegotowana .cukier rozpuszczam w 7l wody kazdą porcję a na początek na rózę 10l wody. po 6 tygodniach ściągam do drugiego gąsiara i po 3mies, piję. te same owoce i jeszcze raz

pierwsza fermentacja w pojemniku fermentacyjnym lub wiadrze na krytym pokrywką i szmatką.przez pieluche przecedzić---> do balona. uzupełnic drugim syropem cukrowym. na 1 zlanie zasiarkować (1g piro /10l nastawu)---> dojrzewanie(zrzucanie osadu, kolejne obciągi).do 1 roku Piszą tutaj ,że po 6 tyg wino jest gotowe i zlewamy do butelek!! NIE PRÓBUJCIE TEGO W DOMU

zrobiłam wino z rózy wszystko było ok winko chodziło ale stwierdziłam że trzeba dodać jeszcze resztęcukru no i okazało się że ono teraz wogóle nie chodzi to znaczy że nie bąbelkuje no iniewiem co robićżeby ruszyło .

Podobne przepisy

Więcej przepisów