Produkty, które psują zęby

Oceń:
(0 głosów)
Produkty, które psują zęby
fot. juliaf / freeimages.com

Jak to powiedział Charlie Chaplin "Dzień bez uśmiechu jest dniem straconym". W końcu uśmiech wydłuża życie! Jest pocieszeniem dla każdego człowieka i każdy może obdarować nim kogoś innego, gdyż uśmiechanie się przecież nic nie kosztuje. Z pojęciem uśmiechu ściśle związane są zęby. Można więc powiedzieć, że jakość uśmiechu zależy od stanu zdrowia naszych zębów. Żeby utrzymać ich dobrą kondycję, należy codziennie je pielęgnować oraz systematycznie korzystać z usług dentysty. Co ciekawe, nasz jadłospis jest często bogaty w produkty, które niekorzystnie wpływają na sytuację w naszej jamie ustnej. Warto się z nimi zapoznać, gdyż przynajmniej na tej płaszczyźnie możemy sami wyeliminować wiele zagrożeń.

Gazowane, słodkie, kolorowe napoje

Przede wszystkim – zawarte w nich cukry wzmagają rozwój próchnicy zębów, dla której właśnie cukier jest surowcem energetycznym. Chemia w nich zawarta drażni je, niszczy szkliwo. Zawierają kwas fosforowy i cytrynowy – oba rozpuszczają szkliwo i podnoszą pH w ustach. Napoje oranżadowe, czy popularne ice-tea zawierają barwniki, które zmieniają kolor zębów na żółto-szary. Obecne w nich kwasy podrażniają dziąsła i język. Picie tych napojów małymi łyczkami jest największym zagrożeniem dla zębów, dlatego jeśli już musimy, nie płuczmy nimi zębów, tylko od razu połykajmy.

Suszone, kandyzowane i niektóre świeże owoce

Są słodkie, zawierają dużo cukru, ale najgorsze jest to, że lepią się do zębów, dostając się przy tym w szczeliny między-zębowe. Bardzo ciężko usunąć ich resztki podczas szczotkowania, a pozostałościami szybko zajmują się bakterie. Stomatolodzy radzą robienie takich przysmaków w domu, gdyż są zdrowsze. Co do świeżych owoców – mowa głównie o bananach, winogronach, jabłkach i wiśniach – po ich spożyciu najlepiej przepłukać usta wodą, gdyż owoce te zawierają sporo cukru (fruktozy), łatwo dostającego się między zęby. Jest jeszcze cytryna. Niektórzy nie wyobrażają sobie codziennej herbaty bez cytryny. Niestety systematycznej jej spożywanie niesie za sobą fatalne skutki. Szkliwo narażone na kontakt z kwasem staje się żółte a zęby nabierają skłonności do łamania się i pękania. Kwas też zmiękcza szkliwo, dlatego należy pamiętać, że po zjedzeniu cytrusów należy odczekać jakiś czas zanim umyjemy zęby, gdyż są wtedy bardziej podatne na uszkodzenia szczoteczki.

Białe pieczywo

Zawiera cukier i mąkę, które łatwo lepią się do zębów tworząc przy tym pożywkę dla bakterii próchnicy. Zdrowiej jest sięgnąć po ciemne pieczywo lub upiec samemu.

Landrynki i karmelki

Mix cukrów, barwników i kwasów owocowych... do ssania. Wystarczy sobie wyobrazić, że tyle złego dla szkliwa trzymamy w ostach przez jakiś czas, dając więcej czasu do atakowania naszych zębów. Jeśli już, po zjedzeniu cukierka przepłucz usta wodą.

Batony musli

Niby zdrowa przekąska, ale oprócz płatków owsianych i owoców zawiera słodką, lepką substancję trzymającą batonik w jednym kawałku. Nie trudno się domyślić, pozostałości po batonie osadzają się na zębach. Najlepiej przepłukać usta wodą lub po prostu umyć zęby.

Żelki

Żelki owocowe nie zawierają w sobie ani grama owoców. Cały ich smak i kolor to mieszanina różnych chemicznych związków, barwników i cukrów. Ich gumowata konsystencja zmusza nas do długiego przeżuwania, podczas którego cała ta chemia rozpuszcza się w naszej jamie ustnej i osadza na zębach, dziąsłach i języku. Można sobie łatwo wyobrazić jaka to wielka uczta dla bakterii.

Soki owocowe

Soki z kartonów także zawierają duże ilości cukru i kwasów, które łatwo osadzają się na zębach. Jeśli jesteśmy zwolennikami codziennego picia soków to dobrze jest zaopatrzyć się w sokowirówkę. Jest to zdrowszy wybór. Widzimy, co do niej wrzucamy, a takie soki są świeższe i zdrowsze, gdyż nie zawierają dodatkowego cukru.

Płatki śniadaniowe

Posiłek, który powinien dać kopa na cały dzień z reguły musi zawierać dużo kalorii. Płatki, które zjadamy na śniadanie mają w sobie ogromne ilości cukru. W połączeniu z mlekiem stają się miękkie i dostają się w powierzchnie między-zębowe. Jedynie umycie zębów ratuje sprawę. Podczas doboru płatków dla siebie należy sugerować się przede wszystkim zawartością cukru. Najzdrowiej jeść płatki owsiane, które nie tylko dostarczą nam energii, ale i wzbogacą nasz organizm w cenne witaminy.

Chipsy, chrupki, paluszki, krakersy

Zawierają węglowodany, które w jamie ustnej ulegają rozkładowi na cukry proste. Ich jedzenie może powodować uszkodzenia i krwawienia dziąseł. Łatwo przyklejają się do zębów i dziąseł, czym wspomagają rozwój płytki nazębnej.

Autor: Klaudia

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Alternatywne źródła białka

Jedzenie mięsa jest rzeczą oczywistą dla naszej cywilizacji. To polowanie na zwierzęta wpłynęło na rozwój ludzkiego mózgu, a co za tym idzie, pozwoliło wyjść ze stanu zezwierzęcenia. Choć jedzenie zwierząt pozwala mówić nam o nas,...

Czytaj dalej

Wielka Witamina C

Witamina C stanowi system ożywczych składników, które razem powodują wiosnę w ludzkim organizmie. A jednak powszechnie przyjęło się uważać ją za lek na przeziębienie, co spowodowało groteskową medycznie sytuację: medycyna ma przed oczami witaminę C,...

Czytaj dalej

Podstawowe zasady grzybobrania

Co może być lepsze od spaceru, który jest odpoczynkiem karmiącym nasze zmysły? Mało jest takich rzeczy. Uwielbiamy nasze lasy, czerpiemy z nich same przyjemności: zapach, widoki oraz dobra natury, jakimi są grzyby. Każdy z nas,...

Czytaj dalej