Smakowity.pl

Skrzydełka na ryżu - szybko

Autor:

Przepisów: 46

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. ryżu
  • 3 cebule
  • przyprawy: bazylia, słodka papryka, sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • Sos:
  • ząbek czosnku
  • 6 szkl. wody
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki vegety
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek keczupu

Opis przygotowania

Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy), wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą i zostawiamy w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny. Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch wkładamy pokrojone w plastry cebulę, a następnie skrzydełka.
Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą i pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę.
Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 200 stopni) i pieczemy 1.20h

Tagi:ryżskrzydełkaobiad

3 komentarze

odpowiedz

bardzo dobre-super polecam.....

odpowiedz

Danie wyśmienite, następnym razem spróbuje zamienić skrzydełka na filety z piersi.

odpowiedz

pyszne,wysmienite i oczywiscie polecam
na 5 gwiazdeczek?

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej