Youtiao
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4748
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć na podłużne plastry o szerokości 2,5 cm. Pocięte plastry złączyć po 2 sztuki ze sobą i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Wszystko smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)