Youtiao

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4454
Youtiao
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć na podłużne plastry o szerokości 2,5 cm. Pocięte plastry złączyć po 2 sztuki ze sobą i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Wszystko smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów