Ciasto ryżowe z owocami i galaretką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4028
Ciasto ryżowe z owocami i galaretką
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 75 g gotowej galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Na ciasto:
  • 250 g ryżu
  • 150 g cukru
  • 50 ml rumu
  • 30 g owoców kandyzowanych (morele, pomarańcze}
  • 5 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy
  • 1 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 4 jajka

Opis przygotowania:

Mleko przelać do rondla, wsypać do niego ryż, włożyć laskę wanilii i razem gotować, do czasu, aż mleko całkowicie się wygotuje. Wtedy ściągnąć z ognia i wyciągnąć wanilię. Potem dodać do tego mielone migdały, owoce kandyzowane, wsypać cukier i wlać rum. Jajka roztrzepać widelcem w kubku, dodać do całość i dokładnie wymieszać. Następnie blachę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć na nią wymieszane składniki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, po czym lekko przestudzić, przelać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia galaretki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów