Pulpety z brokułem w sosie ananasowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2098
Pulpety z brokułem w sosie ananasowym
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła pokroić w różyczki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Mięso mielone zmieszać z pokrojoną cebulą, wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować okrągłe pulpety, do których włożyć różyczki pokrojonego brokuła. Całość zlepić i gotować do miękkości w bulionie warzywnym. Ugotowane składniki wyciągnąć z bulionu i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Całość zalać sosem ananasowym i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów