Gruszki pieczone w miodzie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 23879
Składniki:
- 3 gruszki
- 150 ml miodu
- 10 g masła
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- płatki migdałów do dekoracji
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, obrać ze skóry, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie posmarować odrobiną masła, ułożyć w nim owoce i posypać cynamonem. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód oraz sok z cytryny i dokładnie utrzeć wszystkie składniki. Tak przygotowanym sosem polać gruszki, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 20 minut.
Deser ten może być podawany zarówno na gorąco jak i na zimno, np. z lodami waniliowymi.
Deser ten może być podawany zarówno na gorąco jak i na zimno, np. z lodami waniliowymi.
Komentarze (6)
gruszki pyszne, a zapach... poezja... polecam!
Nie wiem dlaczego ale gruszki po upieczeniu nadal były bardzo twarde. Możliwe że to wina gruszek, muszę spróbować z innymi :)
gruszki niebo w gebie pyszne dla dzieci i doroslych polecam
mi też niestety wyszły twarde... :/
dobry przepis ale kaloryczny
takie pytanie 180 stopni z termoobiegiem czy bez