Rolada makowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2343
Rolada makowa
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 850 g masy makowej
  • 3,5 szklanki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na lukier:
  • 5 łyżek mleka sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski (część pozostawić do podsypania ciasta). Dodać do tego stopione masło, mleko sojowe, sól, roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Następnie na to nałożyć gotową masę makową i całość zwinąć w rulon. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.

Przygotować lukier: masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Do masła wsypać cukier puder, wlać mleko sojowe, sok cytrynowy i mieszać do utworzenia szklistej masy. Gotową masą polać ciasto i odczekać, aż lukier zastygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów