Smakowity.pl

Spanakopita

Autor:

Przepisów: 1488

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 40 g sera feta
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 kg szpinaku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta filo

Opis przygotowania

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić drobno i usunąć łodygi. Do szpinaku dodać pokrojoną natkę pietruszki, zielony koperek i szczypiorek. Oprószyć solą morską oraz pieprzem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 2 minuty. Potem dodać do tego pokruszony drobno ser feta i smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia. Ciasto filo rozmrozić i wysmarować plastry stopionym masłem. Na wysmarowane plastry ciasta nałożyć smażone warzywa z serem i całość zawinąć. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, włożyć do niego zawinięte ciasto i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz.

Tagi:szczypioreknatka pietruszkiszpinakciasto filospanikopita

0 komentarzy

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej