Tag: zdrowie

Cholesterol - co trzeba o nim wiedzieć?

Dlaczego zazwyczaj kojarzymy go raczej negatywnie? Ile prawdy jest w tym co „myślimy”, że wiemy na temat cholesterolu? Bez niego ludzki organizm nie mógłby funkcjonować prawidłowo, gdyż jest on źródłem powstawania niezbędnych elementów ciała. Temat cholesterolu jest często mocno naciągany. Zanim ponownie skojarzymy go z czymś złym – zapoznajmy się z nim nieco bardziej. Badania przeprowadzane w XXI w. udowadniają,...

Czytaj dalej

Czekolada - fakty i mity

Jest jednym z najlepszych "poprawiaczy" złego nastroju. Kilka kostek wprowadza nas w wyjątkowo przyjemną atmosferę. Ten produkt składający się głównie z miazgi kakaowej pokochano na całym świecie - od najuboższych korzystających z produktów czekoladopodobnych do magnatów na tyle zachwycających się jej smakiem, że rola pieniędzy nie ma dla nich znaczenia. Kakao i czekolada z dnia na dzień stają się produktami...

Czytaj dalej

Wielka Witamina C

Witamina C stanowi system ożywczych składników, które razem powodują wiosnę w ludzkim organizmie. A jednak powszechnie przyjęło się uważać ją za lek na przeziębienie, co spowodowało groteskową medycznie sytuację: medycyna ma przed oczami witaminę C, która może leczyć ludzi z raka, ale nie chce jej widzieć. Ten niedowład widzenia spowodował powstanie lawinowej, monstrualnej postaci ścieków, przesączanych przez organizm człowieka, które...

Czytaj dalej

Spór o ziarna: czym są produkty pełnoziarniste dla naszego organizmu?

Żeby odpowiedzieć na pytanie o to, jaki skutek dla naszego organizmu mają pełnoziarniste treści zbóż należałoby po prostu wyeliminować ze swojej diety na jakiś czas te elementy i sprawdzić, jak organizm zareaguje na brak ziaren, głównie pszenicy. To rozstrzygnęłoby postawione w tytule pytanie. Każdy miałby swoją na to odpowiedź, tak jak każdy ma swój organizm. I nikt inny jego własnej...

Czytaj dalej

Medycyna kuchenna: soda oczyszczona i jej zasady

Kluczowym pojęciem, które określa funkcjonowanie naszego organizmu jest homeostaza. Jest to stan równowagi, w której wszystkie czynniki potrzebne człowiekowi do aktywnego i rozwojowego funkcjonowania istnieją ze sobą w odpowiedniej harmonii. Ta równowaga odpowiedzialna jest za wszystko, co się potem w naszych organizmach dzieje. Przykładowo, jeżeli bolą nas stawy, oznaczać to może zachwianie gospodarki kwasowej w żołądku. Niezwykle ważne jest, aby...

Czytaj dalej

Dlaczego warto jeść ryby?

Na polskich stołach goszczą rzadko, wypierane przez inne rodzaje mięs – a szkoda. Zapełniony różnorakimi rodzajami ryb świąteczny polski stół udowadnia, że od wieków tradycja podsuwa nam pod nos samo zdrowie! Ryby są tak cennym źródłem białka i aminokwasów, że powinniśmy spożywać je jak najczęściej. Lekarze zgodnie twierdzą, aby urozmaicić nasz jadłospis o ryby nawet dwa – trzy razy w...

Czytaj dalej

Dlaczego warto poparzyć się pokrzywą?

Pokrzywę zalicza się do chwastów i jako taką tępi z ogrodu. A jednak pokrzywa w żaden sposób nie jest bytem jałowym. Przeciwnie, swoją pożyteczność może wyrazić z całym ciężarem sensu tego wyrazu: pożyteczność oznacza, że pożywia ona swoją obecnością to, co wokół niej. Chodzi tutaj o inne zioła, które dzięki sąsiadowaniu z tą rośliną wytwarzają o 20% więcej olejków eterycznych,...

Czytaj dalej

Orkisz - ziarno życia

Ziarno orkiszu jest odmianą pszenicy, która wcześniej niż sama pszenica stanowiła główną strawę wczesnych ludów Ziemi. Swoją treścią może nasycić głodnego nomadę i pozwolić mu iść w dalszą podróż. A jednak o wzrastanie orkiszu trzeba się troszczyć. Ziarno to potrzebuje bogatej gleby i oddanego dbania o siebie. O ile np. ziemniak rośnie wszędzie i zawiera w swojej ziemistej głowie wszystkie...

Czytaj dalej

Rzeżucha, ach to Ty!

Rzeżucha jest rośliną, którą znamy z domowego parapetu i całkiem słusznie kojarzymy ją z Wielkanocą, ale to tylko część prawdy. Wielkanoc to nic innego jak chrześcijański sposób witania się z wiosną, ale - alleluja! - o ile Jezus zmartwychwstaje tak jak drzewo, które budzi się do życia po zimie, tak my zapominamy dokonać w naszym organizmie wiosennego i (niech będzie)...

Czytaj dalej

Czy dobrze nawadniasz swój organizm?

Woda jest źródłem życia, jednak pita nawet w dużych ilościach nie musi oznaczać tego, że jest dla organizmu źródłem… wody. Paradoks ten wynika z faktu, że bez stworzenia w ciele biodostępnych warunków nawet najbardziej wartościowe substancje nic dla organizmu nie znaczą. W ten sposób możemy pić dwa litry wody dziennie i jednocześnie wykazywać objawy odwodnienia. Aby woda miała dla organizmu...

Czytaj dalej

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?

W zasadzie na postawione w tytule pytanie nie trzeba odpowiadać. Wydaje się, jakby każdy sam w sobie intuicyjnie zgadzał się z faktem, że świeżo wyciskane soki są niezaprzeczalną wartością dla naszego organizmu. Każdy z nas wie, jaką witalną siłę daje nam świeży sok. Do tej kwestii nie trzeba więc nikogo przekonywać. Podświadomie tęsknimy za sokiem, który daje organizmowi to pradawne...

Czytaj dalej

Co oznaczają E-numery w produktach?

Często podczas zakupów spożywczych sięgając po produkt sprawdzamy jego datę ważności i skład. Kupujemy spożywkę o długim terminie spożycia niezbyt zastanawiając się dlaczego produkty zachowają tzw. świeżość przez ten czas. Fakt, w składzie zawarte są konserwanty i symbole „E”, ale co to nam może powiedzieć? Gdyby każdy symbol został rozszyfrowany już na etykiecie, niejeden produkt zamiast trafić do naszego zakupowego...

Czytaj dalej