Pierogi z wiśniami, dżemem i śmietaną

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2009
Pierogi z wiśniami, dżemem i śmietaną
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 400 g drylowanych wiśni
  • 250 g dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Pozostałe:
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.

Przygotować nadzienie: wiśnie drylowane przesypać do miski, zasypać je cukrem białym oraz waniliowym i odstawić na 20 minut. Po tym czasie z miski z wiśniami odlać nadmiar soku, a wiśnie posypać mielonym cynamonem. Następnie dodać do tego dżem wiśniowy, całość razem dokładnie wymieszać i nałożyć łyżeczką na rozwałkowane wcześniej ciasto.

Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody z 1 łyżeczką oleju. Pierogi gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować umytymi listkami świeżej mięty.

Dobrze smakują podawane z kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów