Zupa krem z ziemniaków z grzankami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1208
Zupa krem z ziemniaków z grzankami
fot. Merinka / elements.envato.com

Składniki:

  • 4 łyżki grzanek do zup
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 kg słodkich ziemniaków
  • 1,5 bulionu warzywnego
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka jarmużu do dekoracji

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę jarmużu umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku z cebulą wsypać suszony majeranek, tartą gałkę muszkatołową i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, wyciągnąć podczas gotowania 2 łyżki ziemniaków, a resztę zasypać tartym parmezanem i zmiksować na jednolitą masę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i przełożyć do misek. Wierz wyłożyć wyciągnięte ziemniaki oraz grzanki, a całość udekorować gałązkami świeżego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów