Placki twarogowe z miodem i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1087
Placki twarogowe z miodem i owocami
fot. bondarillia / elements.envato.com

Składniki:

  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 0,5 szklanki czerwonej porzeczki
  • gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • Na ciasto:
  • 200 g chudego sera twarogowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Owoce oraz mięte umyć i odsączyć wody. Brzoskwinie obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Dodać do tego ser twarogowy, wlać jogurt i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nałożyć na niego przygotowane ciasto.

Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko polać miodem, udekorować owocami i świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów