Ryż z kolendrą i rozmarynem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1310
Ryż z kolendrą i rozmarynem
fot. Yingko_8 / elements.envato.com

Składniki:

  • 300 g ryżu basmati
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę kolendry oraz gałązki świeżego rozmarynu umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego gałązki świeżego rozmarynu. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć go z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześnie ryżem. Całość przełożyć do miski, posypać natką zielonej kolendry i udekorować plastrami limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów