Indyk z ciecierzycą i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 41
Indyk z ciecierzycą i pomidorami
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 2 piersi z indyka
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 chlebki piata
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki. Natkę zielonej zielonej pietruszki posiekać drobno. Piersi z indyka pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do drobiu i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem o miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, posypać pokrojoną cebulą, natką zielonej pietruszki i podawać z chlebkiem pita.

1 komentarz

Chili con carne jest pycha! 😋 😍

Podobne przepisy