Falooda

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1542
Falooda
fot. Hintha (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0
Falooda to popularny, indyjski napój. Tradycyjnie wykonuje się go poprzez zmieszanie z mlekiem syropu różanego, makaronu, nasion bazylii oraz często także lodów.

Składniki:

  • 100 g makaronu nitki
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki nasion z granatu
  • 2 łyżeczki nasion bazylii
  • 2 plastry ze świeżego ananasa
  • 2 łyżeczki syropu różanego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Nasiona bazylii przesypać do miski, zalać je 1 szklanką wody i moczyć przez 30 minut. Po tym zasie odcedzić je na sicie. Do rondla wlać mleko, wsypać cukier i zagotować na średni ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie mleko ściągnąć ognia, przestudzić i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie do rondla wlać 2 szklanki wody, wsypać szczyptę soli i zagotować na dużym ogniu. Wrzucić do tego makaron nitki , ugotować do miękkości, odcedzić, przelać go zimną wodą i dobrze przestudzić. Z lodówki wyciągnąć przygotowane wcześniej mleko, wlać do niego syrop różany, dodać nasiona z granatu i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tego przestudzony makaron, włożyć po 1 gałce lodów waniliowych i nałożyć plaster ananasa.

Komentarze (0)