Blok warzywno-szynkowy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1610
Blok warzywno-szynkowy
fot.

Składniki:

  • 1/2 kg szynki w plasterkach
  • paczka brokułów mrożonych
  • puszka kukurydzy
  • puszka kukurydzy w kolbach małych
  • 5 dużych marchewek
  • 8 jajek
  • paczka żelatyny
  • włoszczyzna
  • 1 kostka rosołowa

Opis przygotowania:

Brokuły ugotować w osolonej wodzie, jajka ugotować na twardo, marchewki aż będą miękkie. Z włoszczyzny zrobić wywar warzywny, do którego na końcu trzeba dodać kostkę rosołową. Blachę "keksowkę" wyłożyć po brzegi marchewką pokrojoną w talarki. Następnie warstwami wykładać produkty - jajka pokrojone w ćwiartkę, kukurydzę ziarna, brokuły i na sam koniec kolby kukurydzy zawinięte w szynce. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać do wywaru (wywaru ma być ok 2 litry). Całość powoli wylać do keksówki i wstawić do lodówki. Jak zastygnie, włożyć blachę an chwilę do ciepłej wody i wyłożyć na talerz. Smacznego

Autor: abaszka

0 komenatrzy

Podobne przepisy