Kotlety rybne z szynką i sosem pomidorowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1212
Kotlety rybne z szynką i sosem pomidorowym
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z mintaja
  • 250 g wędzonej szynki w plastrach
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • Na sos:
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz pomidory umyć i odsączyć z wody.

Przygotować kotlety: filety z mintaja przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Szynkę wędzoną pokroić w drobną kostkę i dodać do przepuszczonej ryby. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wbić do tego 1 jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Następnie pozostałe jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane wcześniej kotlety namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć je na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek orać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszone oregano, kmin rzymski, dodać do tego pokrojone drobno pomidory i wlać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości pomidorów. Kiedy pomidory zmiękną, całość ściągnąć z ognia, przelać do miseczki i dodać do kotletów a talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów