Conchiglioni z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 35
Conchiglioni z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym
fot. topquark22 (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g makaronu conchiglioni
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Na nadzienie:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 300 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • Na sos:
  • 4 dojrzałe mocno pomidory
  • 2 suszone pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Makaron conchiglioni wrzucić do ronda z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przelać go zimną wodą.
Przygotować nadzienie: szpinak umyć, odsączyć z wody i posiekać go drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej szpinak, wsypać mieloną gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i wymieszać z serem ricotta. Następnie po wymieszaniu nadziać tym ugotowany makaron. Całość przełożyć do brytfanki.

Przygotować sos: pomidory umyć, odsączyć z wody i posiekać je drobno. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i również drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do czosnku dodać pokrojone wcześniej pomidory i wsypać suszone oregano. Całość dobrze wymieszać, doprawić o smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez 3 minuty. Po tym czasie zmiksować mikserem i przełożyć do makaronu z nadzieniem.

Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i podawać na ciepło.

0 komenatrzy

Podobne przepisy