Kurczak zapiekany z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2179
Kurczak zapiekany z warzywami
fot. sea_wave / elements.envato.com

Składniki:

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
  • 0,5 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić ją na kawałki. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i również ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i pokroić w cienkie krążki.

Następnie piersi z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i przełożyć do brytfanki. Na pokrojone mięso nałożyć ugotowanego wcześniej kalafiora, marchew i fasolkę szparagową. Całość polać olejem, dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec do miękkości mięsa. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów