Sałatka z czerwonych ziemniaków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1771
Sałatka z czerwonych ziemniaków
fot. Foodista (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g bobu
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 1 łyżka sou z cytryny
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i pokroić je w ćwiartki do miski. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie plastry, skropić je sokiem z cytryny, dobrze wymieszać i dodać do ziemniaków w misce. Bób przełożyć do kolejnego rondla, zalać go lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu bób odcedzić, obrać go ze skóry i dodać do warzyw w misce. Następnie rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki, doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem i dobrze wymieszać

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów