Chałwa sezamowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1885
Chałwa sezamowa
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki sezamu
  • 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z nadmiaru wody i posiekać na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wsypać 2,5 szklanki sezamu i lekko go zrumienić na małym ogniu. Po zrumienieniu sezam ściągnąć z patelni, przesypać go do miksera i zmiksować na drobną masę. Zmiksowany sezam przełożyć do miski, wlać do niego płynny miód, ekstrakt waniliowy i posiekane wcześniej rodzynki. Całość dobrze wymieszać. Następnie pojemnik plastikowy wyłożyć folią spożywczą i posypać ją pozostałym, niezmiksowanym sezamem. Na niego wyłożyć wymieszany sezam z miodem oraz rodzynkami i dobrze ugnieść łyżką. Następnie znów posypać górę pozostałym sezamem i zawinąć folią. Wszystko wstawić do lodówki na kilka godzin, aby cała masa stwardniała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów