Gołąbki mięsne z kapusty włoskiej

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 25
Gołąbki mięsne z kapusty włoskiej
fot. fotografiche / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g ryżu
  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 8 listków laurowych
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 l wrzącej wody
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • sos sojowy
  • sól

Opis przygotowania:

Liście kapusty włoskiej sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i rozłożyć na stolnicy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać ją do odparowanego wcześniej ryżu.

Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego mięso mielone. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, sosem sojowym (kilka kropel) i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Wszystko oprószyć pieprzem ziołowym, dobrze wymieszać, nałożyć łyżką na rozłożone liści kapusty i dokładnie zawinąć. Całość obwiązać sznurkiem spożywczym i nałożyć liście laurowe. Zawinięte gołąbki przełożyć do rondla, zalać je do połowy wodą i gotować przez 20-30 minut na średnim ogniu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy