Gofry z owocami i miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1497
Gofry z owocami i miodem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 0,5 szklanki jeżyn
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Kiwi obrać ze skóry i również pokroić w plastry.

Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać do niego mąkę, cukier i wbić jajko. Całość zmiksować mikserem i przelać chochelką na wysmarowaną olejem, rozgrzaną gofrownice.

Gofry smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z gofrownicy i przełożyć na talerz. Gotowe gofry wysmarować miodem wielokwiatowym i ułożyć na nich pokrojone wcześniej banany, kiwi i jeżyny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów