Zupa czosnkowa z grzankami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1315
Zupa czosnkowa z grzankami
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Czosnek podzielić na ząbki, z czego 2 jego wcześniejsze główki obrać ze skóry i pozostawić, a 2 kolejne bez obierania ze skóry przełożyć na blachę do pieczenia, skropić je oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika i obrać ze skóry.

Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony tymianek, dodać do tego obrany czosnek pieczony i surowy. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości czosnku. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Chleb razowy pokroić w kostkę, lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do zupy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów