Placki serowo-szpinakowe z pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1563
Placki serowo-szpinakowe z pomidorami
fot. uwlideas (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 świeżego szpinaku
  • 100 g topionego sera w plastrach
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Następnie szpinak przełożyć do miksera, dodać do niego obrany ze skóry czosnek i zmiksować na jednolitą masę. Wlać do niej mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu, tartą gałkę muszkatołową i ponownie zmiksować na konsystencję gęstej śmietany. Ser topiony przełożyć na wysmarowaną olejem rozgrzaną patelnię, posypać go pokrojonymi wcześniej pomidorami i całość zalać zmiksowanymi składnikami ze szpinakiem. Wszystko smażyć na średnim ogniu, z obu stron, do chwili, aż placki zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni i wyłożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów