Jabłka nadziewane soczewicą, rodzynkami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 31
Jabłka nadziewane soczewicą, rodzynkami i orzechami
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g soczewicy
  • 250 g rodzynek
  • 250 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 słodkie jabłka
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Soczewicę oraz natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą. Soczewicę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miski.

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i dodać do soczewicy w misce. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, wlać miód gryczany i całość dobrze wymieszać.

Następnie jabłka umyć, osączyć z wody i przekroić je w górnej ich części. W przekrojonych jabłkach wydrążyć łyżeczką środki i napełnić je wszystkimi składnikami z miski. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości jabłek.

Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy