Bakłażan pieczony z czosnkiem, pomidorami i papryką

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5721
Bakłażan pieczony z czosnkiem, pomidorami i papryką
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 pomidory
  • 3 bakłażany
  • 3 czerwone słodkie papryki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny (świeżo mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić go w drobną kostkę. Następnie bakłażany przekroić w poprzek i nałożyć na nie pokrojony wcześniej czosnek, paprykę i pomidory. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem i skropić oliwą z oliwek. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C piec do miękkości warzyw. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów