Jajka z guacamole i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2110
Jajka z guacamole i boczkiem
fot. Alex9500 / elements.envato.com

Składniki:

  • 250 g wędzonego boczku w plastrach
  • 6 jaj
  • Guacamole:
  • 3 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i osączyć z wody. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić je na połowy. Następnie wyciągnąć z nich żółtka i pokroić drobno do miski, białka jaj zaś pozostawić w całości.

Przygotować guacamole: bazylię i obrany ze skóry czosnek przełożyć do moździerza i dobrze utrzeć na jednolitą masę. Awokado umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Miąższ z awokado przełożyć do kolejnej miski i dobrze go rozgnieść widelcem. Dodać do niego rozgnieciony wcześniej czosnek z bazylią, wsypać tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek i sok z limonki. Na koniec dodać pokrojone drobno żółtka jaj. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i napełnić tym białka jaj.

Boczek wędzony pokroić na male kawałki, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów