Okroshka - rosyjski chłodnik z mięsem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2756
Okroshka - rosyjski chłodnik z mięsem
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 200 g wędzonej szynki
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 ogórki gruntowe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka zielonego koperku
  • 1 cebula ze szczypiorkiem
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól
  • pierz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić je w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Pokrojone ziemniaki zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, po czym wlać do tego 1 łyżką octu i ugotować do miękkości. Należy pilnować, aby ziemniaki się nie rozgotowały. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć do miski.

Następnie ogórki gruntowe pokroić w krążki. Szynkę pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno razem ze szczypiorkiem. Koperek zielony również pokroić drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, przestudzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków w mice. Dodać do tego pokrojoną szynkę, cebulę ze szczypiorkiem, koperek zielony i ogórki gruntowe.

W rondlu zmieszać 800 ml wody ze śmietaną, wlać do tego 1 łyżkę octu, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zalać tym wszystko w misce. Gotową zupę podawać na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów