Zupa krem z kalafiora

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1272
Zupa krem z kalafiora
fot. katrinshine / elements.envato.com

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 kalafior do 1,2 kg
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz kolorowy do dekoracji
  • pieprz czarny mielony
  • pieczywo Wasa

Opis przygotowania:

Kalafiora oraz tymianek umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Dodać do tego różyczki kalafiora, gałązki świeżego tymianku i całość zalać bulionem warzywnym. Następnie wszystko doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym usunąć z tego gałązki gotowanego tymianku, a resztę dokładnie zmiksować mikserem.

Mleko przelać do kubka, wsypać do niego tarty parmezan i dobrze wymieszać, po czym przelać do gotowanej zupy. Zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem czarnym, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Gotową zupę posypać kolorowym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i podawać z pieczywem Wasa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów