Tarta brzoskwiniowo-jagodowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 971
Tarta brzoskwiniowo-jagodowa
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 6 brzoskwiń
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jagody, miętę oraz brzoskwinie umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz szczyptą soli. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Następnie zbić je w kulę, zawinąć z w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Brzoskwinie pozbawić pestek, miąższ z nich pokroić w cienkie plastry i wyłożyć go na ciasto. Całość posypać jagodami i cukrem waniliowym.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Gotowe udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów