Fazuelos

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 560
Fazuelos
fot. Peteravivangel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • Na syrop:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Przygotować syrop: do rondla wlać wodę, miód i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego sok z cytryny i dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbić o tego jajka, wlać olej, wodę i wyrobić ciasto. Następnie podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i pociąć na podłużne paski. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni, po czym przełożyć przez nie widelec i zawinąć w rulon. Smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i namoczyć w przygotowanym wcześniej syropie.

Gotowe obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)