Kanapki z hummusem buraczkowym i awokado

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kanapki z hummusem buraczkowym i awokado

    Dodane przez: wd2005

    Arzamasova / elements.envato.com

Składniki

  • 4 kromki chleba żytniego
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • Na hummus:
  • 300 g ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 czerwone buraczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienki plastry.

Przygotować humus: buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu połączyć ją z pokrojonymi wcześniej czerwonymi buraczkami w misce i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz pastę sezamową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać.

Następnie wszystko nałożyć na kromki chleba żytniego, nałożyć pokrojone awokado i posypać czarnym sezamem.

0 komentarzy

Podobne przepisy