Flądra z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1279
Flądra z ziemniakami
fot. Merle ja Joonas (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 2 mrożone tusze z fladry
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • zielony koperek

Opis przygotowania:

Tusze z flądry rozmrozić, oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni do miękkości z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ryby na talerzu. Następnie fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu również odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki, zielonym koperkiem i skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów