Ziemniaki zapiekane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1937

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg świeżych pieczarek
  • 1 torebka liścia laurowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • natka selera
  • ketchup

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Pieczarki umyć i pokroić na cienkie paski. Między paski ziemniaków włożyć pokrojone pieczarki i po jednym liściu laurowy. Przygotowane ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Oliwę wymieszać z winem pieprzem, solą i polać wierzch ziemniaków. Rozpuścić kostkę bulionu we wrzątku i podlać nią ułożone ziemniaki. Całość posypać natką selera i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 200 stopni około 40 minut. Upieczone ziemniaki podajemy na gorąco polane ketchupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów