Ziemniaki zapiekane

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg świeżych pieczarek
  • 1 torebka liścia laurowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • natka selera
  • ketchup

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Pieczarki umyć i pokroić na cienkie paski. Między paski ziemniaków włożyć pokrojone pieczarki i po jednym liściu laurowy. Przygotowane ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Oliwę wymieszać z winem pieprzem, solą i polać wierzch ziemniaków. Rozpuścić kostkę bulionu we wrzątku i podlać nią ułożone ziemniaki. Całość posypać natką selera i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 200 stopni około 40 minut. Upieczone ziemniaki podajemy na gorąco polane ketchupem.

0 komentarzy

Podobne przepisy