Grzanki z serem i sardelami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 838
Grzanki z serem i sardelami
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g tartego sera Gouda
  • 3 świeże sardele
  • 1 bagietka
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Sardele sprawić, oczyścić z wnętrzności i ości. Bagietki pokroić na kromki, posypać je tartym serem i smażyć na rumiany kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie oczyszczone wcześniej sardele oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć do miękkości, po czym wyciągnąć je z oleju i dodać całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów