Dynia zapiekana z chlebem i kurkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 46
Dynia zapiekana z chlebem i kurkami
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek
  • 300 g chleba pszennego
  • 200 g sera mozzarella
  • 3 łyżki masła
  • 3 male dynie
  • 2 cebule
  • 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Dynie umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć z nich nasiona. Kurki umyć, dobrze oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w kostkę i zeszklić na roztopionym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone kurki, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym estragonem, majerankiem, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokruszony na małe kawałki chleb. Całość wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych wcześniej dyń. Wszystko posypać pokruszonym drobno serem mozzarella, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości dyni. Kiedy dynia zmięknie, wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy