Zapiekanka grzybowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 718
Zapiekanka grzybowa
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 300 g shitake
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka mielonych nasion kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie grzyby dokładnie umyć i oczyścić. Pieczarki i shitake pozbawić błony. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obrane wcześniej z błony całe pieczarki i shitake. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Grzyby posypać mielonymi nasionami kolendry, tartym parmezanem, serem cheddar oraz posiekaną drobno natką zielonej pietruszki. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni i piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się serów. Po ich rozpuszczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Grzyby enoki wrzucić do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 1 minutę. Po tym czasie grzyby odcedzić, dodać do zapiekanki i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów