Giouvetsi

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 19
Giouvetsi
Robert Kindermann (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 400 g jagnięciny bez kości
  • 250 g makaronu orzo
  • 50 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Makaron opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Jagnięcinę opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym cynamonem, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni i dodać do makaronu na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem.

0 komenatrzy