Pideli köfte

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 50
Pideli köfte
fot. (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 pomidory
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 chlebki pita
  • Na kotlety:
  • 350 g mielonego mięsa wołowego
  • 350 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • Na sos:
  • 3 pomidory bez skóry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Chlebki pita połamać na małe kawałki, przełożyć je na talerz i polać jogurtem greckim.

Przygotować kotlety: mięso mielone wołowe i jagnięce przełożyć razem do jednej miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego bułkę tartą, mielony kminek, pieprz, sól, wlać oliwę z oliwek i dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego małe kotleciki i przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla. Na ruszt położyć też paprykę chili i pomidory. Mięso grillować z obu stron do miękkości. Warzywa do chwili zarumienienia. Potem wszystko ściągnąć z grilla i dodać do pity z jogurtem na talerzu.

Przygotować sos: pomidory ze skóry zmiksować mikserem. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Następnie wlać do tego zmiksowane pomidory oraz wodę, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, na średnim ogniu. Następnie czym ściągnąć z ognia i polać nim całość.

0 komenatrzy

Podobne przepisy