Fritaja

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Fritaja

    Dodane przez: wd2005

    TICKoper (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 300 g zielonych szparagów
  • 150 g wędzonego boczku
  • 50 g kiełbasy salami w plastrach
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Szparagi umyć pod bieżącą wodą i połamać je na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać połamane wcześniej szparagi i oprószyć je szczyptą soli. Całość wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć razem do chwili, aż boczek zacznie się rumienić. Następnie jajka wbić do kubka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze roztrzepać widelcem i przelać je do smażonych składników na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i nałożyć salami.

0 komentarzy