Ajerkoniak

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 20 jajek
  • 1 litr czystej wódki
  • 1 kg cukru pudru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 puszka mleka zagęszczonego

Opis przygotowania

żółtka oddzielić od białek i zmiksować wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i stopniowo dolewanym mlekiem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dolać wódkę i całość dokładnie wymieszać mikserem. Zostawić w lodówce na około 6 godzin.
Można użyć mleka czekoladowego i podczas miksowania żółtek z cukrem dosypać kilka łyżeczek kakao - otrzymamy wówczas ajerkoniak czekoladowy.

1 komentarz

odpowiedz

Dzięki za przepis. Zrobiłem czekoladowy używając mleka czekoladowego i dosypując 3 łyżeczki kakao. Smakuje świetnie. :)