Ajerkoniak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3747
Ajerkoniak
fot. izik / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 jajek
  • 1 litr czystej wódki
  • 1 kg cukru pudru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 puszka mleka zagęszczonego

Opis przygotowania:

żółtka oddzielić od białek i zmiksować wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i stopniowo dolewanym mlekiem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dolać wódkę i całość dokładnie wymieszać mikserem. Zostawić w lodówce na około 6 godzin.
Można użyć mleka czekoladowego i podczas miksowania żółtek z cukrem dosypać kilka łyżeczek kakao - otrzymamy wówczas ajerkoniak czekoladowy.

1 komentarz

Dzięki za przepis. Zrobiłem czekoladowy używając mleka czekoladowego i dosypując 3 łyżeczki kakao. Smakuje świetnie. :)

Podobne przepisy