Akanés

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Akanés

    Dodane przez: wd2005

    Saintfevrier (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 300 g mielonych migdałów
  • 300 g mielonego sezamu jasnego
  • 300 g masła
  • 200 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g rodzynek
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki przegotowanej przestudzonej wody

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Mielone migdały i sezam przesypać razem na jedną rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia. Następnie masło stopić w rondlu. Wsypać do niego brązowy cukier, wlać wodę różaną, aromat migdałowy i dobrze wymieszać. Następnie wsypać do tego mielony sezam, migdały, skrobię kukurydzianą i wlać wodę przegotowaną. Całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, uformować z tego małe kulki, ręcznie przełożyć na tackę i obficie posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy