Akanés

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 818
Akanés
fot. Saintfevrier (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g mielonych migdałów
  • 300 g mielonego sezamu jasnego
  • 300 g masła
  • 200 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g rodzynek
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki przegotowanej przestudzonej wody

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Mielone migdały i sezam przesypać razem na jedną rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia. Następnie masło stopić w rondlu. Wsypać do niego brązowy cukier, wlać wodę różaną, aromat migdałowy i dobrze wymieszać. Następnie wsypać do tego mielony sezam, migdały, skrobię kukurydzianą i wlać wodę przegotowaną. Całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, uformować z tego małe kulki, ręcznie przełożyć na tackę i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)