Flautas z kurczakiem i guacamole

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1437
Flautas z kurczakiem i guacamole
fot. Jon Sullivan

Składniki:

  • 100 g tartego sera Gouda
  • 6 łyżek oleju
  • 4 kukurydziane placki tortilli
  • 3 pomidory
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Udka z kurczaka smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z patelni i oddzielić mięso od kości. Mięso przełożyć do miski. Cebule z 1 ząbkiem czosnku obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni. Dodać do tego 2 pokrojone drobno pomidory i razem smażyć przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do rozdrobnionego wcześniej kurczaka w misce. Następnie dodać do tego tarty ser Gouda, całość doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko nałożyć na placki tortilli, zawinąć w rulony i smażyć na pozostałym oleju na patelni na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym wyłożyć na talerz.

Przygotować guacamole: awokado umyć, osączyć z wody, obrać go ze skóry, usunąć pestkę. a miąższ przełożyć do miski. Miąższ z awokado dobrze rozgnieść widelcem i dodać do niego pokrojony drobno szczypiorek, 1 ząbek czosnku oraz 1 pokrojonego drobno pomidora. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu gotowe guacamole wyłożyć na potrawę na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów