Łosoś z panierowaną tortillą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 29
Łosoś z panierowaną tortillą
fot. sarahstierch (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 placki tortilli
  • 2 zielone papryki konserwowe
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić drobno. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. Placki tortilli namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w mące i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na tackę. Smażoną tortillę posypać pokrojoną wcześniej gotowaną marchewką i wyłożyć na niej wędzonego łososia. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy