Mozzarella panierowana

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Mozzarella panierowana

    Dodane przez: wd2005

    Alvis (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki

  • 400 g sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Ser mozzarella pokroić w słomkę o grubości 1 cm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać mąkę, a na jeszcze jeden bułkę tartą i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu oraz mielonymi nasionami kolendry. Następnie pokrojoną mozzarellę namoczyć w roztrzepanych jajkach, mące, potem znowu w jajkach i bułce tartej. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy