Mozzarella panierowana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 38
Mozzarella panierowana
fot. Alvis (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 g sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ser mozzarella pokroić w słomkę o grubości 1 cm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać mąkę, a na jeszcze jeden bułkę tartą i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu oraz mielonymi nasionami kolendry. Następnie pokrojoną mozzarellę namoczyć w roztrzepanych jajkach, mące, potem znowu w jajkach i bułce tartej. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy