Ziemniaki lyonnaise

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Ziemniaki lyonnaise

    Dodane przez: wd2005

    Glane23 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 500 g dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, żeby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniak i natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i podawać do spożycia na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy