Farinata

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 927
Farinata
fot. Schellack (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski i wymieszać ją z suszonym rozmarynem oraz szczyptą soli. Wlać do tego wodę, oliwę z oliwek i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto rozmieszać i przelać na blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.

Komentarze (0)