Farinata

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Farinata

    Dodane przez: wd2005

    Schellack (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski i wymieszać ją z suszonym rozmarynem oraz szczyptą soli. Wlać do tego wodę, oliwę z oliwek i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto rozmieszać i przelać na blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.

0 komentarzy