Łosoś ze szpinakiem w cieście

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Łosoś ze szpinakiem w cieście

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 1 mrożony łosoś
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • pęczek świeżego koperku
  • Farsz:
  • 200 g masła
  • 200 g twarogu białego
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 por
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Ciasto francuskie przełożyć na stolnicę. Łososia rozmrozić i wyfiletować z niego ości. Łeb ryby pozostawić.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Por oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Następnie por pokroić w cienkie krążki, a szpinak pokroić drobno. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej czosnek, por oraz szpinak i razem zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego biały twaróg. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nadziać tym rybę.
Wszystko dobrze zlepić ciastem francuskim, pozostawiając jedynie wolny łeb ryby. Ciasto z rybą wysmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, udekorować zielonym koperkiem i pokrojoną w plastry cytryną.

0 komentarzy

Podobne przepisy